Att köpa hus eller lägenhet är en stor grej. Men det finns mycket mer att tänka på än bara själva köpet. När du köper en bostad i Sverige behöver du också tänka på lagfart och pantbrev. Kanske har du undrat om man kan låna till dessa kostnader? Här ska vi förklara hur det funkar på ett enkelt sätt.
Vad är lagfart?
När du köper en fastighet måste du registrera dig som ägare hos Lantmäteriet. Denna registrering kallas lagfart, och den kostar 1,5% av priset du betalar för fastigheten plus en fast avgift. Lagfarten visar att det är du som äger huset eller lägenheten.
Vad är pantbrev?
Pantbrev är ett dokument som används som säkerhet för ditt bolån. Om du inte kan betala tillbaka lånet kan banken ta din bostad som betalning. För att få ett pantbrev betalar du 2% av beloppet du vill ta lån på plus en mindre avgift per pantbrev.
Kan man låna till lagfart och pantbrev?
Ja, det är möjligt att låna till både lagfart och pantbrev. Banken kan inkludera dessa kostnader i ditt bolån, vilket betyder att du inte behöver betala dem direkt ur egen ficka. Men kom ihåg, det innebär att ditt totala lån blir större och du kommer att betala ränta på dessa kostnader också.
Räkna ut månadskostnad för lån
Resultat
Så här går det till:
- Ansök om bolån hos en bank.
- Inkludera kostnader för lagfart och pantbrev i låneansökan.
- Banken räknar ihop totala kostnaden inklusive lagfart och pantbrev.
- Du får ett större lånebelopp och betalar tillbaka detta under lånets löptid.
Låt oss säga att du köper en bostad för 3 miljoner kronor. Då kostar lagfarten 45 000 kronor (1,5% av 3 miljoner) och om du tar ett lånelöfte på 3 miljoner kostar pantbreven 60 000 kronor (2% av 3 miljoner). Totalt behöver du alltså betala 105 000 kronor för både lagfart och pantbrev, och detta kan inkluderas i ditt bolån.
Om du tycker det här låter krångligt eller behöver mer information, kan du alltid besöka vår sida om större lån med låg kreditvärdighet. Där hittar du fler tips och råd.